علیرغم تلاشهای زیادی که در حوزه بازاریایی برای تعریف مفاهیمی اساسی از جمله هویتبصری و برندینگ صورت گرفتهاست، هنوز برند و برندینگ تعریف کاملا مشخص و روشنی ندارد و بسیاری از اوقات، هویت بصری یا لوگو به جای برند به کار گرفته میشود. با این حال، موسس آمازون، جف بزوس باور دارد میتوان برند را در یک جمله تعریف کرد: برند دقیقا همان تعریفیست که وقتی شما در یک اتاق حاضر نیستید، با آن از شما یاد میکنند. این جمله به تنهایی این مفهوم را میرساند که برند چیزی بسیار فراتر از لوگوست و بیش از آن که صرفا یک علامت فیزیکی باشد، یک باور یا عقیده است. با این حال اشتباهی که اکثر استارت آپها و شرکتها مرتکب میشوند این است که بر روی طراحی لوگو هزینه و زمان نسبتا زیادی صرف میکنند، اما از اهمیت برندینگ و نقش چشمگیر آن در موفقیت غافل میشوند. برای جلوگیری از انجام چنین اشتباهی قبل از هر چیز باید تفاوتهای اساسی بین لوگو، هویت بصری و برندینگ را بدانیم.
لوگو چیست؟
لوگو معمولا یک علامت تجاری است که یک شرکت یا نهاد تجاری از طریق آن خود را به مشتریان معرفی کرده و میشناساند. معمولا وقتی مردم از لوگو حرف میزنند، صرفا منظورشان علامت تجاری یک شرکت است. علایم تجاری میتوانند انواع مختلفی از جمله نماد، آیکون، حروف و سایر تصاویر گرافیکی داشته باشند. برای مثالLG از حروف و تک نوشتهها برای لوگوی خود استفاده کرده در حالی که Shell از سمبل و نماد استفاده میکند. معمولا لوگوی شرکت در طول سالیان کاری آن شرکت بدون تغییر باقی میماند.
فرهنگ و ناحیه جغرافیایی میتواند از عوامل تاثیرگذار بر روی انتخاب لوگو باشد. برای مثال، معمولا برندهای مصر باستان از حیوانات اهلی و حروف الفبا با در برندهای خود استفاده میکردند و از طریق قدرت صاحب برند را به رخ دیگران میکشیدند. امروزه، کسب و کارها و شرکتها از علائم تجاری و برندها استفاده میکنند تا به مشتریان خود نشان دهند کیستند و مشتری را نسبت اصالت و کیفیت کالاهای خود آگاه سازند.
هویت بصری چیست؟
هویت بصری و برندینگ معمولا دو واژهای هستند که برای توصیف فرآیند ایجاد یک برند به کار میرود. با این حال، معانی متفاوتی دارند. هویت بصری، جنبه بصری یک برند است که کسب وکارها معمولا ایجاد و برانگیختن احساسات و تجربه در مشتریان، آنرا خلق میکنند. هویت بصری شامل هر آیتم بصریست که در فرآیند ساخت برند از آن استفاده کردهاید. این جلوههای بصری میتواند شامل طراحی لوگو، خطوط، تصاویر و هر شی بصری دیگری باشد که برند شما از طریق آنها با مشتری ارتباط برقرار میکند. اشتباه بزرگی که بسیاری از کسب و کارها مرتکب میشوند اینست که هویت بصری برند را نادیده میگیرند و به سادگی فکر میکنند منظور از برندینگ صرفا ساخت یک لوگوست. درست است ایجاد لوگو بخشی از فرآیند برندینگ است، اما برندینگ مفهومی بالاتر از یک لوگوست. هویت بصری بخشی از برند شماست که میتواند تعهدات، اهداف و پیام شما را به مشتری مخابره کند.
برند و برندینگ چیست؟
در دنیای تجارت، برند مفاهیم و تعاریف متنوعی دارد. بسیاری از متخصصان این حوزه برند را یک نام، طراحی، نماد یا هر کاراکتر دیگری میدانند که به واسطه آن محصولات یک فروشنده از دیگران متمایز میشود. تمام تلاش یک شرکت برای برندینگ اینست که بتواند تمامی مفاهیم پیچیده مرتبط با کار خود را در قالب یک جمله با مشتریان درمیان بگذارد. در واقع میتواند برند را مجموعهای از توقعات، خاطرات، رویدادها و روابطی دانست که در کنار هم میتوانند بر روی تصمیمگیری یک مشتری در انتخاب یا عدم انتخاب یک کالا یا محصول تاثیر بگذارد. برند یا نام تجاری شما از تمام فاکتورهای ملموس یا غیرملموسی تشکیل شده است که مشتری هنگام صحبت کردن از محصول شما یا تعامل با برندتان، آنرا تجربه میکند. بنابراین، برند میتواند شامل هویت بصری، تعهدات برندتان و موجودیت کلی آن باشد. هدف اصلی برندینگ در واقع برانگیختن احساسات مخاطبانیست که قرار است با برند شما درگیر شوند. برای مثال، هنگامی که نام برند نایک به میان میآیند، معمولا اولین چیزی که در ذهن شکل میگیرد تلاش و کوشش و روحیه ورزشکاران است. هنگامی که به اپل فکر میکنید، خلاقیت و متفاوت فکر کردن را احساس میکنید. فراموش نکنید جایگاه برند شما در ذهن مشتریانتان است و این وظیفه شماست که بتوانید تمام ابعاد محصولات خود را به آنان معرفی کنید.
ارتباط بین لوگو، هویت بصری و برندینگ
اگر برند را ارتباط با مشتری بدانیم، لوگو نحوه ایجاد این ارتباط است. هویت بصری برند نیز ابزاریست که به شما اجازه میدهد هنگام معرفی خود به مشتری بر روی او تاثیر مثبت بگذارید. برای مثال، تصور کنید از صفحه اینستاگرامی یک محصول بازدید کرده و عکسهای مرتبط با فضای کاری شرکت را میبینید. اگر این عکسها، تصاویری با رنگهای روشن و شاداب باشد، اولین چیزی که به ذهنتان میرسد اینست که مدیر این شرکت احتمالا به روحیه کارمندان و شاد بودن آنها اهمیت زیادی میدهد. “رنگ”ها در این مثال یک هویت بصری برای برقراری ارتباط با شما به حساب میآیند. هر برند میتواند و باید از این هویت بصری برای انتقال پیام خود به مشتری استفاده کند. شما چه بخواهید چه نه، مشتریان از روی جلوههای بصری برندتان شما را قضاوت میکنند. اگر این جلوهها با ارزشها و پیامهای شما همسو نباشد، میتواند مشتری را دلزده یا ناامید کند.
اما خبر خوب اینست که شما میتوانید با رعایت چند نکته آسان اما مهم، بهترین ارتباط را بین هویت بصری و برندینگ خود برقرار کرده و تعامل سازندهای با مشتری داشته باشید:
۱- مخاطبان و مشتریان خود را بشناسید
قدم اول در ایجاد یک برند موفق به همراه هویت بصری جذاب شناخت مخاطبان است. اگر شما به طور دقیق ندانید مخاطبتان کیست، مسلما نمیدانید چه باید بگویید. اینگونه فکر کنید: دوست دارید چه کسانی یاور و همراه برند شما باشند؟
برای سوالاتی که در ارتباط با جنسیت، سن، درآمد، شغل و میزان تحصیلات مخاطبانتان است، دنبال پاسخهای دقیق باشید. در مورد برخی محصولات یا خدمات، ممکن است حتی فاکتور قومیت نیز تاثیرگذار باشد. اگر برای پیدا کردن جواب این سوالات سردرگم هستید، میتوانید نگاهی به تبلیغات و برند رقیبان تجاری خود در شبکههای اجتماعی بیندازید. مخاطبان فعال در این شبکهها معمولا چه کسانی هستند.
۲- روش برقراری ارتباط با مشتری و به تصویر کشیدن هویت برند خود را پیدا کنید
پس از این که مخاطبان هدف خود را شناختید و با توجه به محصول یا خدماتی که قرار است ارائه دهید، اهداف و تعهدات برندتان را مشخص کردید باید به یک سوال اساسی دیگر پاسخ داد: چگونه با بهرهگیری از هویت بصری، یک برندینگ موفق داشته باشیم؟ در دنیای تجارت آنلاین، این موضوع از اهمیت بیشتری نیز برخوردار است. بسیاری از برندها نگران این موضوع هستند که زمانی که ارتباط رودررو با مشتری ندارند، چگونه میتوانند او را تحت تاثیر قرار دهند تا راضی به خرید محصول آنان شود. موضوع زمانی سختتر میشود که یک برند بخواهد تنها با استفاده از واژهها، مخاطب را تحت تاثیر قرار دهد. استفاده از واژهها در برندینگ ضروریست، اما نباید از تاثیر رنگها و علایم غافل شد. هنگامی که از علایم تصویری استفاده میکنید، میتوانید بر روی واژههای مهمتر تاکید کنید و توجه مخاطب را به آنچه مد نظر دارید، جلب کنید.
۳- برای ایجاد هویت بصری در برند خود، اصل سادگی را فراموش نکنید
مفاهیم بصری به کار رفته در برند نیاز نیست پیچیده باشد. هنگامی که خود را درگیر مفاهیم زیادی میکنید، تمرکز خود را از دست میدهید و حتی ممکن است مخاطبانتان را نیز دچار سردرگمی کنید. بنابراین، هنگام برندینگ هر تصویر، علامت یا حروفی که نمیتواند منظور خاصی را به مخاطب منتقل کند حذف کنید.
۴- از اهمیت استفاده از هویت بصری و برندینگ در فضای مجازی غافل نشوید
از فرصتهایی که فضای مجازی برای برندینگ در اختیار شما قرار میدهد، غافل نشوید. شبکههای اجتماعی مکان خوبی برای جذب مخاطب، فالوور و مشتریست. باید بتوانید از کوچکترین امکانات رسانهای برای معرفی برند خود به مخاطبانتان استفاده کنید.
منبع: www.blog.brandisty.com
دیدگاهتان را بنویسید